geri dön
Değersizlik Duygusu ve Hissi İle Baş Etme Rehberi

Değersizlik Duygusu ve Hissi ile Başa Çıkma Rehberi

bilinç bry huzur yaşam

Uzun süredir değersizlik duygusu yaşıyor ve bununla başa çıkmakta zorlanıyor musun? Bu yazıda paylaşacağım bilgiler ışığında, yaşadığın değersizlik duygusunu nasıl değerlendirmen gerektiğini anlayacaksın. Böylece gereksiz düşünceler üretmeyi bırakacaksın. Bu sayede de artık değersizlik duygusundan kurtulacaksın.

Duygu ve His: Aralarındaki Farkı Anlamak

İlk olarak, duygu ve his kavramlarını doğru anlamamız önemli.

Duygu, uyarılara karşı verilen ani tepkilerdir,

His ise, duyguya bağlı olarak düşünerek yüklediğimiz anlamlardır.

Değerli hissetmemek durumunda, bu duyguyla bağlantılı düşünceler üretir ve yüklediğin anlamlara göre hislerini tarif etmeye başlarsın.

Değersizlik Duygusu ve Hissi Nedir?

Değersizlik duygusu, bir bireyin kendini önemsiz veya değersiz hissetmesidir. Kimi insanlar bu duyguya bağlı olarak "Ben önemsizim, değersizim" hissiyle yaşamaya devam ederken, bazıları "Benim kendimi geliştirmem lazım" hissiyle harekete geçer.

Değersizlik Duygusunun Fiziksel ve Psikolojik Etkileri

Değersizlik duygusu, açlık duygusuna benzer. Aynı açlık gibi zamanla yoğunlaşması normaldir. Bu duyguyla ilgili düşüncelere odaklandıkça, hissiyatın daha da güçlenecektir. Açlık hissine benzer şekilde, olumsuz fiziksel ve psikolojik etkiler yaşamaya başlarsın.

Bu etkiler nedir peki?

  • Kendini kötü hissetme,
  • Aşırı abur cubur yeme,
  • Sosyal ortamlardan uzak durma,
  • Genel mutsuzluk...

Değersizlik Hissinin Temel Nedenleri

Değersizlik duygusu her bireyde farklı nedenlerden kaynaklanır. Ama ortak ve genel sebepler vardır. Şimdi en sık karşılaşılan bir kaç nedene bakalım;

  • Aile veya çevresel eleştiriler
  • Kişinin ihmal edilmesi
  • Güven eksikliği
  • Sevgi arayışı...

Bu nedenlerle kişi, zamanla değersizlik duygusu ve hissi yaşamaya başlar. Duyguların bir mesaj olduğunu anlayanlar, bu konuda gereken adımları atarak kendilerini geliştirebilirler. Ancak eğer duyguları mesaj olarak anlamazsan, değersizlik duygusunu kabullenerek yaşamına devam edersin. Bu durum da zamanla ciddi sorunlara yol açacaktır.

Değersizlik Duygusu: 5 Adımda Kurtul

Değersizlik hissiyle başa çıkmak için aşağıdaki adımları takip etmelisin:

1.    Değersizlik Hissini Avantaja Çevir: Değersizlik hissiyle başa çıkabilmek için bu duyguyu avantaja çevir ve bireysel gelişimine odaklan.

2.    Özgüveni Artır: Kendini her hangi bir konuda yeterli görmüyor musun? O zaman bu konuda bilgi ve becerini geliştirmeye odaklan.

3.    Olumsuz Söylemleri Dikkate Alma: Çevrendeki insanların olumsuz söylemlerini dikkate almak yerine gülümse ve kendine odaklan.

4.    Kendi Yeteneklerini Keşfet: Özellikle kendini yetersiz hissettiğin konularda yeteneklerini ve özelliklerini keşfetmeye başla. Çünkü bunu yapabilmek tahmin ettiğinden daha kolay!

5.    Hedef Koyma ve İlerleme: Kendine hedefler koyarak ve bu hedeflere ulaşmak için adımlar atarak ilerlemeye başla.

Bu adımlarla sen de değersizlik duygusunu avantaja çevirerek kendini geliştirir ve yaşam kaliteni arttırırsın!

İnsan olarak sahip olduğumuz en büyük özelliklerden biri ne düşüneceğimizi seçebilmemizdir. Ne düşüneceğimizi de biz seçebiliyoruz. Bu nedenle de bu seçimleri doğru yapabilmemiz için en büyük ihtiyacımız, her konuda doğru bilgiler edinmektir.

O halde doğru bilgileri konuşalım. Gerçek gerçekleri konuşalım.

Öncelikle insan olarak sahip olduğun özelliklerle çok değerli olduğunu anlamalısın. Düşünebiliyorsun… Düşüncelerinle fikir üretebiliyorsun… Amaç belirleyebiliyorsun… Plan yapabiliyorsun… Anlayabiliyorsun… Ve sonuçlandırıp eyleme geçebiliyorsun… 

Geçmişte ne yaşadıysan yaşadın. Unutma ki geçmiş, deneyimlerden ve tecrübelerden ibarettir. Bu yüzden sen şu andan itibaren kendine odaklan ve gerekenleri yapmaya başla.

Nedir peki gerekenler?

*Yaşadığın değersizlik hissini avantaja çevirerek bireysel gelişimine odaklan.

*Özellikle kendini yeterli görmediğin konularda bilgini ve becerini geliştirmeye başla.

*Çevrendeki insanların olumsuz söylemlerini dikkate alma, gülümse.

*Kendine ait yeteneklerini ve özelliklerini aktif eylem sürecinde keşfedebilirsin. Bu nedenle kendine hedef koy ve gerekenleri ertelemeden yapmaya başla. 

Herhangi bir şeye başlamak için istekli olmayı bekleme. Çünkü bu durumda zihnin seni yanıltır ve senin hedeflerine yönelik ilerlemene engel olabilir. Zihin böyle çalışıyor.

Bu konuda sahip olduğun zihni daha etkili kullanabilmek için hazırladığım ücretsiz mini kursuma katılabilirsin.

Sonuç

Değersizlik duygusuyla başa çıkmak, bilinçli bir çaba gerektirir. Kendi değerini anlamak, olumsuz düşünceleri avantaja çevirmek ve bireysel gelişimine odaklanmak, bu duygudan kurtulmanın anahtarıdır. Bunun için de unutma ki her birey değerlidir ve doğru bilgilerle donanmış bir zihin, bu değeri daha iyi anlamanı sağlar

Eğer değersizlik duygusu ile ilgili daha fazla bilgi istersen Youtube Kendini Değerli Hisset ve Değersizlik Duygusundan Hemen Kurtul! videomu izlemelisin.

Haber Bülteni

Haber bültenine abone olun, Tüm yenliklerden haberdar olun.