geri dön

Yetersizlik Hissini Yenmen Bu Yöntem İle Mümkün!

bilinç bry gençler i̇lişki yaşam

Yetersizlik hissi yaşayan birçok insanın yaptığı en büyük yanlış yetersizlik hissini başarısı için kullanmamasıdır. 

Neyse ki bu durumun farkına varan her insan yanlışı düzeltme imkanına sahip. Her konuda olduğu gibi doğru bilgiyle sonuca ulaşmak daha kolaydır. Sen de sürekli yetersizlik hissi yaşıyorsan, yetersizsindir. Ama hangi konuda yetersiz olduğunu ve nedenini bilmen gerekir... Öncelikle her insanın zaman zaman yetersizlik hissini yaşamasının çok normal olduğunu bilmemiz ve anlamamız gerekiyor.

Yaşamda;

  • Amaçlarımızı belirlemek
  • Yeteneklerimizi hayata katmak
  • Kendimizi düzenli geliştirmek
  • Başarılı olabilmek için

yetersizlik hissine ihtiyacımız vardır. Sende yetersizlik hissi yaşadığın konu yada konulara bu bakış açısıyla baktığında ne kadar doğru olduğunu görebilirsin. 

Her başarının temeli kişinin o konuda kendini yetersiz hissetmesiyle başlar. Yetersizlik hissini doğru değerlendirdiğinde kişinin o konuda kendini geliştirmesini, yeterli hale gelmesini daha sonra da o konuda başarılı olmasını sağlayan, yetersizlik hissidir. Atatürk, Gandi, Muhammed Ali bu konuda dünyaca bilinen özel kişilerdir…

Yetersizlik Duygusundan Kurtulmanın ve Kendini Yeterli Hissetmenin Yolu

Kendini sorunlu, eksik görmene neden olan yetersizlik duygusu nasıl ve neden mi oluyor?

Genelde;

  • Kişinin kendini başka insanlarla kıyaslaması
  • Çevresinde yakın olan insanların olumsuz eleştirilerini ve davranışlarını içselleştirmesi
  • Bir süre sonra bunlara inanması
  • Doğru kabul etmesi sonucu ortaya çıkıyor. 

"Kişi kendini yetersiz zannediyor."

Etki altına  girdiğini anlamayan kişi kendi hakkında olumsuz düşünceler üretmeye başlıyor (değersizim, sevilmiyorum, beceriksizim gibi cümleleri zihninde o kadar çok tekrarlıyor ki bir süre sonra kendisini yetersiz ve sorunlu olduğuna karar verebiliyor. Bu karar sonucu  kendini önce çaresiz, sonra da huzursuz ve yetersiz hissetmeye başlıyor. Olumsuz düşüncelere aynı şekilde devam ettiği sürece, yetersizlik hissi güçlenmeye daha belirgin hale gelmeye devam ediyor. Zihnini ve düşüncelerini yönetme konusunda yeterli bilgiye sahip olmayan insanlar, düşünce ve duygu arasında ki bu olumsuz kısır döngüye takılı kalıyorlar. 

Oysa her insan zihnini yönetebilir... 

Evet, her insan sahip olduğu yetileri yaşamına katabilir. Bunun için önce bilgiye sonra da beceriye ihtiyacı vardır. Edindiği bilgi ölçüsünde her insan zihnini yönetme imkanına sahiptir... Gereken bilgilere sahip, zihnini yönetebilme konusunda yeterli olan kişiler; Herhangi bir konuda kendini yetersiz hissetmeye başladığı anda öncelikle hangi konuda ne derece yeterli olmadığını tespit eder. Sonra da o konuda ihtiyaç duyulan bilgi yada becerisini geliştirmeye odaklanır. Bir süre sonra o konuda yeterli hale geleceğini bilir ve gelir de. Ve asla “ben neden yetersizim, nasıl baş edebilirim?” ve benzeri olumsuz düşünceler üretmez. Zihnini her zaman amaçlarına , hedeflerine ve yapması gerekenleri en iyi şekilde tamamlamak için kullanılır. 

Hisleri ve duyguları doğru anlamak çok önemli!

Günlük hayatta yaşadığımız hislerin ve duyguların amacı; o anda hangi durumda olduğumuzu, neye ihtiyaç duyduğumuzu ya da önlem almak gerektiğini bizim hissetmemizi sağlamak. (Açlık, susuzluk, hazırlık, tehlike ve daha birçok konuda hislerimiz ve duygularımız bize mesaj verir) Biz verilen mesajı doğru anlarsak o konuda gerekenleri yapmaya, yanlış anlarsak sadece yaşanan duyguya, hislere odaklanır ve olumsuz yönde gelişmesine neden oluruz. Uzun süre yetersizlik hissi yaşamak gibi.

32 yıl önce bende duygularımın verdiği mesajları anlayamadığım için uzun süre yetersizlik hissini yoğun yaşayan insanlardan biriydim. Bu hissi yaşarken yaşama ve  olaylara karşı genelde olumsuz bakış açım, yapmak zorunda olduğum işlerde isteksiz eylemlerim vardı. İnsanlarla konuşmak istemez, yalnız kaldığım da bir çok olumsuz senaryolar kurardım. Yaşadığım onca olumsuzluklara rağmen en çok rahatsız olduğum durumun ise anlaşılmamak olduğunu çok iyi hatırlıyorum... 17 yıldır binlerce insanın hayatını olumlu yönde değişmesini ve gelişmesini sağlayan Bilinçli Ritmik Yaşam metodumun gerçekleşmesinin temel nedeninin 32 yıl önce yaşamış olduğum yetersizlik hissi olduğu bugün çok daha iyi görebiliyorum. 

Sen de hislerinle mücadeleyi bırakmalı, zihnini doğru kullanmalısın.

Genelde yetersizlik hissini yoğun yaşayan insanların bilmesi ve anlaması gereken şudur ki; sahip olduğun zihni yanlış kullandığın sürece düşünce ve duygu arasındaki olumsuz döngüden kurtulamaz. Artık yetersizlik hissini doğru anlamak gerektiğini biliyorsun. Kendini başkalarıyla kıyaslama ve yakın çevrendeki kişilerin olumsuz eleştirilerini içselleştirme. Şu andan itibaren kendini yetersiz, sorunlu biri gibi görmeyi bırak. Düşüncelerini yaşamdaki hedeflerine yönelik kullan. Herhangi bir konuda kendini yetersiz hissettiğinde ölçün daima senin ne derece ve nerede olmak istediğin olmalı. Arkadaş, sevgili, öğrenci, evlat, anne, baba, eş, patron, çalışan… Kendini hangi konuda yeterli bulmuyorsan o konuda kendini geliştirmek için bir plan yap. Bilgi, beceri, eğitim… O konuda ne gerekiyorsa tespit et. Kendine zaman ayırıp aktif eyleme geç. Eyleme geçtikten bir süre sonra düşündüğünden daha yeterli hale geldiğini net olarak görebilirsin. 

Şu anda zihninde “çok zor” gibi düşünceler oluşuyor olabilir. Sakın bu tür olumsuzluklara kendini kaptırma. Zihnini aktif kullanma konusunda ben de yanındayım. Bu konuda hazırladığım 3 video serisinden oluşan ücretsiz Mini Kurs a katılabilirsin. Bu mini kursu tamamladığında sahip olduğun zihnini nasıl etkili kullanabileceğini öğreneceğin gibi yetersizlik hissiyle mücadele etmeyi bırakmış olacaksın. Danışmak istediğin bir şey olduğunda ben buradayım.

Çoğu zaman mutlu her daim huzurlu kalın. 

Haber Bülteni

Haber bültenine abone olun, Tüm yenliklerden haberdar olun.