geri dön

Öfke Kontrolü Nedir?

bilinç huzur i̇letişim yaşam

Öfke, önemli ve güçlü özelliklere sahip en temel duygularımızdan biridir. İşte bu sebeple de yaşadığımız en önemli sorunlardan biri öfkelenmek ve maalesef bunu dengede tutamamaktır. Hissettiğimiz tüm duygular, yaşamımızı sürdürmemiz için gerekli. Ancak zaman zaman da bu duyguların bize zararı da olur.

Öfke çoğu zaman istenen ve beklenen şeylerin gerçekleşmemesinden kaynaklanır. İnsanoğlu doğası gereği zihninde kurduğu düşünceler ile bir duygu ortaya çıkarır. Kişinin beklentileri ile yaşadığı olaylar birbiri ile uyuşmaz ve zihninde olumsuz duygular üretirse “Öfke” kaçınılmaz olur.  Beklentilerimiz karşılanmaz ise öfke duygusunu yaratacak ne varsa onu düşünüyoruz. Yani yaşadığımız öfke duygusunu zihnimiz yaratıyor. Düşündüğüm şeyler bizi öfke duygusuna getirebiliyor ise, düşüncelerimizi ve zihnimi doğru kullanarak, öfkelenmeden, en önemlisi duygusal kontrolü kaybetmeden durdurmamız neden mümkün olmasın?

Zihnini ve düşüncelerini kontrol etmekte zorluk çektiğini düşünüyorsan Zihnin Elemanlarını anlattığım videoma göz atabilirsin. 

Öfke Dahil Tüm Duygularım Bana Ait

Hayatımız boyunca zihinsel olarak yaşadığımız her şey bir duygu olarak ortaya çıkar. Neşe, mutluluk, heyecan, öfke, hırs, kıskançlık… Tüm duyguların geçici olduğunu bilmemiz gerek. Hiç kimse saatlerce, günlerce, aylarca, yıllarca aynı duyguyu yaşayamaz. Genel olarak duyguları hissederiz. Ama etkileri geçicidir. Her duygu ne kadar yükselirse yükselsin mutlaka bir dengeye oturur. 

Tüm duygularımıza hayatta kalmak için ihtiyacımız olduğunu unutmayalım. Hissettiğiniz her duyguyu yaşamanıza izin verin. Önemli olan onları zihnimiz ile dengede tutabilmektir. İnsanın öfkelenmesi gayet normal. Sorun, öfkelenmenin size zarar vermesi ve dengeleyememenizde. İşte böyle bir durum yaşıyorsanız o zaman henüz öfke hissetmeye başlamadan, kontrol etmeyi öğrenmelisiniz.

Tüm Düşüncelerim Bana Ait

Her birimiz 9 farklı boyuta sahibiz. Bunlardan ilki ve en önemlisi zihinsel boyutumuzdur. Zihinsel alanımızda algılarımız düşüncelerimiz ve kararlarımız duygusal boyutumuzu etkiler. Hatta fiziksel boyutumuzu bile etkiler. Mide problemleri yaşayan insanların çoğu ya sağlıksız beslenir ya da stres altındadır. Sağlıklı beslenmek zihinde yapılan “doğru/yanlış bir seçimdir” ve fiziksel boyutumuzda “mide rahatsızlığı” sonuç olarak yansır.

Zihinsel alanınızda düşünce tencerenize attığınız malzemelere dikkat edin. Güzel şeyler pişirmek için güzel malzemeler kullanmak gereklidir.

Çoğu zaman mutlu, her daim huzurlu kalın.

Haber Bülteni

Haber bültenine abone olun, Tüm yenliklerden haberdar olun.