geri dön

Ne Derler Sendromu! Hemen Kurtulun!

aile huzur yaşam

Ne derler sendromu bizi biz olmaktan alıkoyan prangamızdır. “Böyle yaparsam ne derler?” “Bunu giyersem ne derler?" "Böyle söylersem ne derler?”

Zihnimizdeki Prangalar

Bizler en çok kendimizle iletişim halindeyizdir. En çok kendimizle konuşuruz. Ve tabi en çok kendimize acımasız davranırız. Belirli bir yaşa geldiğimizde ise “keşke bu mesleği seçmeseydim, keşke bu kişiyle evlenmeseydim, keşke bu ülkede yaşasaydım/ yaşamasaydım” gibi onlarca, belki de yüzlerce pişmanlık cümlesi kurabiliyoruz. 

İnsanoğlunun kendi yetkinliklerini, potansiyelini, yeteneklerini keşfetmesi keşke herkes için kolay olsaydı. Maalesef bazılarımız bu yetkinlik, yetenek ve potansiyelleri çok sonra keşfediyoruz. Çünkü kendimizi dinlemek yerine başkalarının hakkımızdaki düşüncelerini daha çok dinliyoruz. Ebeveynlerimizin seçtiği okula, bölüme gidiyoruz. İşimize giderken yönetmeliklerde yer alan kıyafetleri giyiyoruz, burada yemek yenir denilen yerde yiyoruz, artık zamanı gelmiş deyip evleniyoruz ya da çocuk dünyaya getiriyoruz vb. 

Baktığımızda kendi seçimlerimizden çok çevremizdeki insanların bize uygun gördükleri, yakıştırdıkları davranışları uyguluyor ve hatta olmamızı istedikleri kişi olabilmek için onların seçimlerini uyguluyoruz. Bunu neden yapıyoruz? Kendinize hiç sordunuz mu? Çoğunlukla kabullenilmeme korkusu, takdir görememe bizi buna teşvik ediyor. Oysaki özgüvenli, hayatta belirli bir yaşam şeklini deneyimlemiş birçok kişi sadece alışkanlık haline gelen korkular nedeniyle başkalarının düşüncelerine kendi düşüncelerinden daha çok önem veriyor. Çoğunlukla da “Böyle yaparsam ne derler?” sorusu kendisi olmaktan uzaklaştırıyor insanı. “Bunu giyersem ne derler? Böyle söylersem ne derler?” şeklinde yüzlerce soru içerisinde kendi istek ve arzularını maalesef unutuyor insan. Kendimizi ifade etmemizin bir yolu olan giyim tarzımız bile kendi bilinçli seçimlerimizden çok çevreye göre tasarlanır. Biz buna “Ne derler Sendromu” diyoruz. Bu düşüncelerimiz bizi biz olmaktan alıkoyan prangalarımızdır.

Ne Derler Sendromu

Bu yaşamsal bir sorundur, fark ederseniz kısa sürede çözebilir, fark etmezseniz bir ömür boyu böyle yaşayabilirsiniz.

Nedir ne derler sendromu? Herhangi bir konuda (durum, kişi, olay) seçim yapmak üzere iken, böyle yaparsam ne derler diye düşünmek, karar verememek ya da vazgeçmektir.

Mesela; bir kıyafeti çok beğendiniz ama bunu giyerseniz ne derler diye düşünüp almaktan vazgeçiyorsanız, hobilerinizi ya da fobilerinizi insanlara söylemekten çekiniyorsanız ve söylemiyorsanız, ne derler sendromuna kapılmışsınız demektir. Daha fazla bilgi için Ne Derler Sendromu Yaşıyor Olabilirsin Youtube videoma göz atabilirsin.

Gelin  bundan hemen kurtulalım! Huzur duyacağınız şekilde yaşamak için öncelikle kendi yeteneklerinizi ve özelliklerinizi fark edip hayatınıza katarak ilerlemelisiniz. Kendi kararlarınıza güvenmelisiniz. Çünkü siz kendi gelişim alanlarını bilen, bireysel alanında eksiklerini tamamlayan, kendisini geliştirmeye adamış aydın insanlarsınız. Siz nerede ne giyilir, kimlere ne söylenir ve hangi üslupla söylenir bilirsiniz. Kendinizi ortaya koymaktan çekinmeyin.

Bugünden itibaren doğru olduğuna emin olduğunuz, huzur duyduğunuz her konuda ne derler sorusu aklınıza geldiğinde, kendinize ben ne diyorum, ben ne istiyorum diye sorun.

Önemli olan “benim ne isteğim” diye cevap verin. Zihninizde ve o andaki isteğinize göre gerekeni yapmalısınız. Bunu birkaç kez uyguladığınızda ne derler sendromdan kurtulmuş olacaksınız. Kendinizi ortaya koymaktan çekinmeyin. Kendiniz olmaktan çekinmeyin. Parmak izimiz gibi her birimiz farklıyız, özel ve güzel yaratılmışız. Kendinizi dinleyin. Ama öncesinde mutlaka Yaşamın 5 Alanını farkına vararak amaçlarınızı belirleyin.

Kendi seçimlerinize bağlı olmak, özgüveninizi arttırmak için  Değişime Kendinden Başla YouTube videomu izleyebilirsiniz.

Çoğu zaman mutlu, her daim huzurlu kalın.

 

Haber Bülteni

Haber bültenine abone olun, Tüm yenliklerden haberdar olun.