geri dön

İlişkide Nasıl Bir İnsan Aradığını Biliyor Musun?

aile evlilik i̇letişim i̇lişki yaşam

İlişkide mutlu ve huzurlu olmak karşıdaki kişi kadar size de bağlıdır. İşte bu yüzden nasıl bir insan aradığını biliyor musun sorusuna cevap vermeden önce kendini tanımalı ve değerini bilmelisin. Peki ama nasıl?

Artık hayatımızda 5 alan var bunu biliyoruz; Bireysel alanımız, eğitim/iş alanımız, aile/özel alanımız, sosyal alanımız ve iletişim alanımız.

Her birimiz bu 5 alanda sağlıklı, mutlu ve huzurlu olmak istiyoruz. 

Bu alanlar içerisinde bizi sağlıklı, mutlu ve huzurlu yapacak en önemli alanımızın "bireysel alan" olduğunu hatırlatmak isterim. Çünkü siz kendinize bireysel olarak yatırım yapmaz ve hayattaki amaçlarınıza odaklanmazsanız, diğer alanlarda mutlu ve huzurlu olmak oldukça zor olacaktır.

İlişkide mutluluğa ilk adımı!

Hayatımızda yönetmekte zorlandığımız ve şansa bırakılmayacak alanımız ise özel/aile alanımızdır. Çünkü bu alanımızda işin içine ilişkide yaşanan duygular, beklentiler, bizim ve karşımızdaki kişilerin karakter yapıları giriyor. İşte bu yüzden de ilişkide olaylar daha çabuk karmaşık hale gelebiliyor. Maalesef bu karmaşıklıklar da bizi hayal kırıklıkları ve mutsuzluklarla sınayabiliyor.

Peki bunun önüne nasıl geçeriz? İşte en önemli soru bu. Cevabı ise “Öncelikle kendimizi tanıyarak” olmalı. Peki bunu nasıl yapacağız? Kendi karakter özelliklerimizi, değerlerimizi ve karakterimiz doğrultusunda geliştirdiğimiz kişiliklerimizi net olarak bilmeliyiz. Ardından bunlar arasında bilinçle geliştirmemiz gereken alanlar var ise geliştirmeliyiz. Bu özelliklerimize odaklanmamız, karşımıza çıkan birçok insanın da karakter ve kişilik özelliklerine odaklanmamıza sebep olacaktır. İşte sorun da maalesef tam da burada başlıyor.

Çoğu insan huzurlu ve mutlu olacağımız bir partner arar. Fakat “bir türlü bulamıyorum” der. Peki ama gerçek sorun ne? Gerçekten neyi ve nasıl bir insan aradığımızı biliyor muyuz? Yoksa kafamızda belli kriterler var ve onlara göre mi arıyoruz? Anlaşılması gereken, aranılan en önemli şey karakter olmalıdır. Günümüzde ise insanlar kişilik özelliklerine âşık olur ve evlenirler. Yıllar içerisinde karakter özellikleri ortaya çıkmaya başlayınca çatışmalar da başlar ve yol ayrılıkları, yıkımlar oluşturur. Çünkü asıl olan karakterdir.

Sorun bende mi? 

Ortak değerlere sahip olmak ilişkilerdeki en önemli temeldir. Örnek vermek gerekirse; satış sektöründe çalışan birisini düşünün. Bu sektöründe başarılı olabilmek için birtakım yetkinlikler yani özellikler gereklidir. Dışa dönük, girişken, çözüm odaklı ve hızlı aksiyon alan birisi ile tanıştığınızda ilk bu özellikler gözünüze çarpar ve etkilenebilirsiniz. Bu çok da normaldir. Bu noktada yapılması gereken ise kendinize ve karşınızdakine belirli bir zaman tanımak ve davranışlarına bakarak karşınızdaki kişiyi izlemek, anlamaktır. Belki de bu özelliklere sahip olarak tanıdığınız bu kişi aslında mesleki olarak bu kişilikleri geliştirmiş, bu sayede işinde başarılı bir satış yöneticisi olmuş olabilir. Ancak özünde içe dönük, daha az konuşmayı seven, daha az insanla mutlu olan sakin birisi de olabilir. Aktif, hep sosyal hayatta, hareketli görünen bu kişilik zamanla karakter özelliği ne ise ona dönecek ve bunu size yansıtacaktır.

Ayrıca insan değişip gelişebilen de bir varlıktır unutmayalım. Ancak karakter değişmez. Kişilik gelişir ve değişir. Ancak karakter her zaman aynıdır. İnsan insandan etkilenir, beğenir ve sever. İnsan olmanın en önemli ve en güzel yanlarıdır bunlar. Ancak plansız ve programsız, analiz yapmadan, kendinize ve karşınızdakine gereken zamanı tanımadan bir şeyleri anlamanız çok mümkün değildir. Bu sizin için de geçerlidir, karşınızdaki kişi için de…

Lütfen ilişkiye başlamadan önce karşınızdaki kişinin karakterini çok iyi tanıyın ve gösterilen kişilikleri aldanmayın. Maalesef sonunda sorumlusu siz olursunuz.

İlişkide karakter özelliklerine dikkat etmenin önemini anlattığım Doğru Eş Seçimi-Sürdürülebilir Evlilik YouTube videomu izlemeni öneririm. ☺

Çoğu zaman mutlu, her daim huzurlu kalın.

Haber Bülteni

Haber bültenine abone olun, Tüm yenliklerden haberdar olun.