geri dön

Günlük Rutinler Değişirse, Hayat Değişir

aile bilinç huzur i̇letişim yaşam zaman

Günlük rutinler, hedef ve amaçlara ulaşma yolunda tahmin ettiğinizden çok daha önemli!

Gerçek Başarı

Günlük hayatımızda hiç farkında bile olmadan alışkanlık haline getirdiğimiz düşüncelerimiz, konuşmalarımız, davranışlarımız ve düzenli olarak aynı şekilde yaptığımız birçok rutinimiz vardır. Bunlara günlük rutinler diyoruz. Bu rutinler süreç içinde yaşam tarzımız haline geliyor. Alışkanlıklar, hayatımızda sık sık tekrarlanan eylemleri ifade eder. Rutinlerimiz ise işleri belirli bir sırada yapmanın düzenli bir yoludur. Rutinler kişinin hayata bakış açısına bağlı olarak gelişir. Sonuçta her birimizin kendine ait karakteri, değerleri ve bu değerlerine göre istekleri ve amaçları vardır. Bu istekler gerçekleşiyorsa; oh ne ala ! “Başardım!” demek ne güzeldir. Burada önemli olan şey “başardım” derken gerçekten hayatın 5 alanında da “başardım” diyebilmektir. Bunun yolu ise; hayatımızdaki bu 5 alanımızda belirlediğimiz amaçlarımız doğrultusunda gerekenleri yaparak yol almaktır. 

Günlük rutinler yaşamdaki amaçlarımıza hizmet ediyor mu?

Çoğumuz farkında olmadan günü kurtarmak için anlık alınan kararlarımız ve alışkanlık haline gelmiş davranışlarımız ile savrulup dururuz. Zamanı yönetememekten, yorulmaktan sonuç olarak da başaramamaktan şikâyet ederiz. 5 alanda doğru şekilde yol alabilmek için gereken, doğru belirlenmiş, hayat amacımıza uygun rutin davranışlar geliştirmektir.

5 alanımızı hatırlayalım;

  1. Bireysel Alanımız
  2. Aile / Özel Alanımız
  3. İş/eğitim Alanımız
  4. Sosyal Alanımız
  5. İletişim Alanımız

Yaşamın 5 alanı ile ilgili daha fazla bilgi için Yaşamın 5 Alanı ve Mutlu Olma Yolları yazıma göz atabilirsin.

Başarılı bir yaşam sürmekle, yaşamın tek alanında başarılı olmak çok farklı kavramlardır. 

Gelin örneklerle ilerleyelim;

Çevremizdeki bazı sevdiklerimiz çok iş odaklıdır. Biz onlara genellikle “işkolik” deriz. Bazı arkadaşlarımız ise aile ilişkilerinde inanılmaz yoğundur. Ne zaman arasak ailesi ile beraberdir. Onlara da samimiyetimize göre “ana kuzusu” deriz . Bazı arkadaşlarımızı ise takip etmekte zorlanırız, sürekli bir aktivite peşindelerdir.

Bu tanımlamalar çevremizdeki insanların hayat merkezlerine aldıkları alanı gösterir. İşte bu nedenle yaşamın tek alanında sağlanan başarı eksik kalmış bir başarıdır. Diğer alanları dengeli beslemediğimizde bir alanda yaşadığımız başarı bizi ancak kısa bir süre idare eder. Sonra adını koyamadığımız huzursuzluklar yaşamaya başlarız. İşte bu huzursuzluğun temel sebebi diğer alanlarda gerekenleri yeterince yapmamamızdır. Her alanımızda gereken rutinleri hayatımıza katmamızla, gerçek başarıyı ve huzuru yakalayabileceğimizi unutmayalım.

Tüm Alanlarımızdaki Rutinlerimiz Neler Olmalı?

Bu noktada öncelikle ilk yapmamız gereken hayatımızın 5 alanında amaçlar belirlemektir. Amaçlarımız doğrultusunda ne yaptığımız ve neleri yapmadığımız (gözden kaçırdığımız) daha kolay şekillenecektir. 

Bireysel alanımızda; kendimize zaman ayırıp düzenli olarak kitap okuyor muyuz? Spor yapıyor muyuz? Hayal kuruyor, müzik dinliyor muyuz?

İş / Eğitim alanımızda; kendimizi geliştirmek için araştırmalar yapıyor, eğitimler alıyor muyuz?

Aile alanımızda; onlara zaman ayırıp sohbet ediyor, ihtiyaçları olduğunda yanlarında oluyor muyuz? Onlarla zamanı kaliteli şekilde geçirebiliyor muyuz? 

Sosyal alanımızda; tiyatro, konser ya da arkadaşlarımızla farklı aktivitelere katılıyor muyuz? Sosyal yardım kuruluşlarında görev alıyor, destek veriyor muyuz?

İletişim alanımızda; öncelikle kendimizle ve çevremizdeki kişilerle hoşgörülü bir iletişim kuruyor muyuz?

 Bunlar beş alanda huzuru ve başarıyı yakalamanın en temel ilkeleridir. 

Hadi şimdi kağıdı kalemi alalım ve 5 alanda amaç belirleyip gerekeni yapmak için rutinler oluşturalım. Ne dersiniz?

5 alanımız hakkında daha detaylı bilgi ve Başarıya Götüren Rutinler geliştirmek için youtube videoma göz atabilirsiniz.

Çoğu zaman mutlu, her daim huzurlu kalın.

Haber Bülteni

Haber bültenine abone olun, Tüm yenliklerden haberdar olun.