geri dön

Değersizlik Hissi ile Vedalaş, Kendine Değer Ver, Hayatın Değişsin!

aile bilinç evlilik i̇letişim i̇lişki yaşam

Değersizlik hissi ve benzeri duygular birdenbire oluşmaz!

Hayatımız her birimiz için bize özel bir yolculuktur. Hepimiz kendi içimizde yaşadığımız olayları ve hep içimize attığımız konuları zihnimizde biriktiririz. En sonunda biriktirdiklerimizi ya güven ya şüphe ya da benzeri bir duygu olarak ortaya çıkarırız. Bu duyguları bariz şekilde hissetmeye başladığımızda; nasıl başladığına dair düşünceler üretir ve geçici çözümler bulmaya çalışırız. Eyleme dönüşmeyen düşünceler ya da mazeretler üretmek yerine, bize kötü hissettiren o konuyu tam olarak tespit ettikten sonra gerekenleri yaparak, tekrar tekrar kötü hissettiren duygulardan kurtulabiliriz.

Bizler zihnimizde bulunan düşünce alanımızda ürettiğimiz düşüncelerin doğrultusunda hayatlar yaşarız. Ancak düşünce alanımızı en doğru bilgiler ile zenginleştirirsek zannedilen gerçeklerimizle yüzleşip kurtulabiliriz.  Peki nedir zannedilen gerçekler?

Değersizlik kaderiniz olmasın!

Bir örnekle açıklamak istiyorum;

Eğer bir ilişkide zaman zaman kendinizi değersiz hissediyorsanız, kötü düşünceler üretmeniz ve kendinizi kötü hissetmeniz çok normaldir. Bu duygular içerisinde kısa sürede karşı tarafı haklı görmeye başlar, suçluluk, pişmanlık vb. duyguları da beraberinde yaşarsınız. Bu da sizi süreç içerisinde özgüvensiz davranışlara sürükler. Birçok konuda kendinizi yetersiz görmeye başlarsınız. Bunun sebebi zihninizde oluşturduğunuz zannedilen gerçeklerdir.

Artık zannettiğiniz gerçekleri bir tarafa atın! Bunların yerine gerçek gerçekler üzerinden düşünmeye başlayın lütfen!

İletişimde bulunduğunuz herkesin kendisine ait düşünce tarzı ve üslubu vardır. Dolayısı ile onların sözleri ve davranışları onların seçimleridir. Buna karşılık sizin planladığınız her düşünce, sizin zannettikleriniz ile ilgilidir.

Bizim de seçimlerimiz yok mu? Elbette ki var! Karşımızdakinin sözlerini ve davranışlarını önce anlamak, sonra da onun anlayacağı şekilde cevaplamak bir seçimdir. Ancak onun sözlerini ve davranışların içselleştirerek, değersizlik ve üzüntü hissederek cevap veremeyecek hale gelmek de bir seçimdir. Bunu seçmemelisiniz! Aksi taktirde; o kişide bu tarz konuşmayı ve davranmayı, kendinizde de bu davranış karşısında olumsuz duygular yaşamayı alışkanlık haline getirmiş olursunuz. Sonunda "kaderim böyleymiş" derken bulursunuz kendinizi. Eğer sen de böyle düşünüyorsan  Kaderim Böyleymiş  yazıma göz atabilirsin.

Kaliteli bir yaşamın önündeki en büyük engel!

Dünya markası haline gelmiş birçok kuruluşun kalite sistemlerinde temel bir kural vardır. Yaşanan her sorunun kök neden analizinin yapılması ve tekrarlanmaması için önlem alınması gerekir. İşletmelerde kalite bir tesadüf olmadığı gibi yaşamda da kalite asla tesadüf değildir!

Değersizlik hissi ve benzeri duygular kaliteli bir yaşam yaşamanızın önündeki en büyük engeldir. Üstelik bu duygular birdenbire oluşmaz. Bu nedenle öncelikle değersizlik hissi ve benzeri duyguları yaşamamıza sebep olan kök nedenleri bulmamız gerekir.

1-Sevdiğiniz kişiye aşırı değer veriyor fakat onun karşılığını istediğiniz şekilde alamıyorsanız,

2-Sevdiğiniz kişi olumsuz yönde sizi fazla eleştiriyor, küçümsüyor, suçluyor ve yargılıyorsa,

3-Sevdiğiniz kişi sizin konuşmalarınızı önemsemiyor, ciddiye almıyor, bazı ortamlarda siz yokmuşsunuz gibi davranıyorsa,

4-En önemlisi! Siz bu yapılanları ve konuşmaları içselleştiriyorsanız. Üstelik böyle davranmayacağı ve konuşmayacağı beklentisi içerisinde yaşıyorsanız değersizlik hissi yaşarsınız!

Çünkü……

Olumlu ya da olumsuz duyguları harekete geçiren zihindir. Zihinde bir konuyla ilgili ürettiğiniz artı ya da eksi düşünceler ruhsal boyutta huzurlu ya da huzursuz olmanıza neden olur. Bu durumda duygular devreye girer ve sahip olduğunuz değersizlik hissi ile üzüntü, kızgınlık, öfke ve benzeri duyguları yaşarsınız. Maalesef bu duyguları fiziksel boyutunuzda da dışa vurmaya başlarsınız. İşte kendinizi iyi ya da kötü hissetmenizin sebebi tam olarak budur. 

Dikkat ederseniz her şey zihinde başladı. Bu yüzden algıladıklarınızla düşünce tarzınızı/bakış açınızı değiştirdiğiniz ve artık bu konuyla ilgili farklı bir eyleme geçtiğiniz sürece değersizlik hissi ile yaşamak zorunda kalmayacaksınız. Bunu nasıl yapacağın ile ilgili daha fazla bilgi için  İlişkinde Yaşadığın Değersizlik Hissinden Bu Yöntem ile Hemen Kurtul! Youtube videoma göz atabilirsin.

Çoğu zaman mutlu, her daim huzurlu kalın.

Haber Bülteni

Haber bültenine abone olun, Tüm yenliklerden haberdar olun.